Status
Opgeleverd in
Thema
Setting
Diagnostiek en behandeling
Precall, handleidingen en studies
2022-181: Seksualiteit bij forensisch cliënten met een licht verstandelijke beperking
In dit project wordt kennis uit literatuur en attitudes en vaardigheden van professionals omgezet in praktische handvatten t.a.v. seksualiteit bij LVB-cliënten.
Lopend2022-173: Forensische Leerlijn: beheer, behoud en implementatie
Het beheer, behoud en implementatie van de Forensische Leerlijn.
Lopend2021-159: Doorontwikkeling e-Health modules psycho-educatie
Doorontwikkeling e-Health modules psycho-educatie voor forensische ambulante instellingen.
Afgerond en implementeerbaar2021-155: Handreiking en training werken met de reclasseringscliënt op afstand
Het verbeteren van online (gespreks)vaardigheden bij de reclassering
Lopend2021-138: Ontwikkeling van een behoefte- en risicobeoordelingstool voor de BW/MO
Dit project komt voort uit de behoefte om herstel-/krachtgericht werken en risicobeheersing in de BW/MO met elkaar in balans te brengen en elkaar te laten versterken.
Lopend2020-132: Best practices in BW/MO instellingen
Het doel is om in kaart te brengen wat de best practices zijn binnen de BW/MO instellingen. Waar worden positieve ervaringen opgedaan en waar zit de relevante kennis?
Afgerond2020-130: Vooronderzoek vertaling KFZ calls / producten naar mogelijkheden doorontwikkeling Forensische Leerlijn
In de ontwikkeling van de Forensische Leerlijn is zoveel mogelijk aangesloten bij de state-of-the art kennis die KFZ afgelopen jaren heeft opgeleverd. In dit vooronderzoek worden de KFZ producten in de breedte beoordeeld op bruikbaarheid voor competentie-ontwikkeling van professionals.
Afgerond2020-129: Literatuuronderzoek naar de bruikbaarheid en effecten van kwaliteitstoetsingsmethoden in de (forensische) zorg
In deze call wordt onderzocht wat er bekend is over kwaliteitstoetsingsmethoden zoals de Forensische Kwaliteitsnetwerken met betrekking tot: de theoretische uitgangspunten en veronderstelde werkzame factoren, de effectiviteit en de bruikbaarheid en randvoorwaarden.
Afgerond2020-127: Vooronderzoek doorontwikkeling e-modules psycho-educatie
Het doel van dit huidige project is het doen van ‘onderzoek’ om te achterhalen wat er nodig is aan doorontwikkeling zodat het product technisch gezien door (vrijwel) alle ambulante forensische instellingen gebruikt kan worden en het aanbod in voldoende mate voldoet aan de behoeften van de behandelaars en cliënten.
Afgerond2020-125: Vooronderzoek doorontwikkeling "Goed Ernaast"
Op welk niveau bevindt het KFZ product "Goed ernaast" zich nu en wat is er nodig voor een doorontwikkeling?
Afgerond2020-124: Vooronderzoek doorontwikkeling Ervaringsdeskundigheid in de Forensische GGZ
Doel van dit programma is om de kwaliteit van de forensische zorg te ontwikkelen en verbeteren en om de implementatie van de ontwikkelde producten te stimuleren.
Afgerond2020-123: Vooronderzoek doorontwikkeling SFT bij LVB
In dit project wordt de eventuele doorontwikkeling van de module Helpers & Helden onderzocht.
Afgerond2019-120: Evaluatie en inventarisatie behoeften LVB-populatie in de forensische zorgverlening: kennisagenda
Evaluatie en inventarisatie behoeften LVB-populatie in de forensische zorgverlening
Afgerond en implementeerbaar2019-115: De forensische cliënt op de juiste plek: Naar passende zorg door een goede informatie-uitwisseling tussen plaatser en woonvoorziening
In dit project worden concrete en toegankelijke informatie-uitwisselingsproducten ontwikkeld voor de BW/MO instellingen en getoetst op de toepasbaarheid in een pilot.
Afgerond2019-100: Vertaling van risicotaxatie naar risicomanagement
Risicotaxatie gedaan en hoe nu verder?
Afgerond2018-96: Gezinsbenadering in de (forensische) zorg: een eerste verkenning
Een handreiking voor gezinsbenadering volgens een levensloopperspectief voor hulpverleners in de BW/MO setting
Afgerond en implementeerbaar2018-95: Omgaan met de spagaat van het krachtgericht werken met forensische cliënten binnen de opvang
In dit onderzoek is achterhaald waar medewerkers van de maatschappelijke opvang tegen aan lopen in hun dagelijkse werk en hoe zij met dilemma’s om kunnen gaan door hierop te reflecteren om op die manier het professioneel handelen te verbeteren.
Afgerond en implementeerbaar2016-56: Samenwerking bij forensische cliënten in de opvang
In dit project is gekeken naar succesfactoren en knelpunten in de samenwerking bij cliënten in de forensische opvang. Aan de hand hiervan is een handreiking ontwikkeld die professionals kunnen gebruiken als leidraad.
Afgerond en implementeerbaar2016-55: Proactief handelen bij dreigende agressie van cliënten in opvangvoorzieningen
Bij (dreigende) agressie vallen professionals snel terug op repressie en regels, wat risico op nieuwe incidenten verhogen kan. Vanuit herstelgericht werken heeft deze call een handleiding 'Proactieve Agressiehantering voor Opvangvoorzieningen' (PAvO) opgeleverd.
Afgerond en implementeerbaar2016-54: Krachtgericht werken aan veiligheid binnen de Maatschappelijke Opvang
In dit onderzoek is gekeken welke factoren van belang zijn in het vormgeven van een veilig behandelklimaat. Tevens is er een werkboek en een handelingsprotocol ontwikkeld over de inzet van dwang en drang binnen het krachtgericht werken.
Afgerond en implementeerbaar2016-47: Ervaringsdeskundigheid in de forensische psychiatrie
Het belang en mogelijkheden van ervaringsdeskundigen binnen de forensische psychiatrie zijn hier in kaart gebracht, met het oog op praktische toepassingsmogelijkheden en beperkingen die in deze specifieke sector een rol spelen.
Afgerond2016-46: Kwaliteit van leven
Dit betreft een kennisdocument met aanbevelingen en handvatten voor het verbeteren van de objectieve en subjectieve kwaliteit van leven van forensisch psychiatrische patiënten. Het doel is om meer aandacht creëren voor kwaliteit van leven in de forensische context, waar de primaire focus logischerwijs op beveiliging ligt.
Afgerond2015-40: Onderzoeksbehoeften Federatie Opvang
In dit project is gekeken naar de onderzoeksbehoeften in het veld van maatschappelijke opvanginstanties die te maken hebben met de doelgroep van forensische cliënten.
Afgerond en implementeerbaar2013-3: Psycho-educatie module LVB 'Weet Wat Je Kan'
De psycho-educatie module "Weet wat je kan" is gericht op patiënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en is inzetbaar bij o.a. het vergroten van responsiviteit op (forensische) behandeling.
Afgerond en implementeerbaarForensische Leerlijn
De doelstelling van de Forensische Leerlijn is het bevorderen van de deskundigheid en het vakmanschap van de professionals in het forensische zorgveld.