Op volgorde van prioriteit zijn de acht belangrijkste thema’s: (1) Effectiviteit, (2) Responsiviteit, (3) Delictanalyse en delictgedrag, (4) Gezond werkklimaat en personeel, (5) Brug bouwen naar de samenleving, (6) (Dynamische) risicofactoren, (7) Zorg op maat en (8) Patiëntperspectief. In dit onderzoek zijn voor elk van deze acht thema’s één of meerdere longitudinale onderzoeksvragen opgesteld.
De acht thema’s voor de longitudinale onderzoeksvragen zijn - gezien de response en representativiteit van het expertpanel - breed gedragen door het werkveld van de forensische zorg voor volwassenen. De thema’s voor longitudinaal onderzoek die door de experts worden genoemd, sluiten bovendien aan bij de visie over forensische zorg die door het ministerie van Justitie en Veiligheid is opgesteld in samenwerking met een groot aantal partners in de forensische zorg. De thema’s en onderzoeksvragen helpen KFZ om de kwaliteit en effectiviteit van de forensische zorg voor volwassenen ook in de toekomst samen met het werkveld te waarborgen. Met het beantwoorden van de onderzoeksvragen wordt voldaan aan de wens om de lange termijn effecten van de forensische zorg voor volwassenen te verbeteren.
GGzE, onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg in samenwerking met: Tilburg University, Tranzo, Academische Werkplaats Geestdrift.