Filter projecten

Status

Opgeleverd in

Thema

Setting

Diagnostiek en behandeling

Precall, handleidingen en studies

xAlle filters wissen
Lopend

2022-173: Forensische Leerlijn: beheer, behoud en implementatie

Het beheer, behoud en implementatie van de Forensische Leerlijn.

Lopend

2022-168: Ontwikkeling theoretisch kader voor de forensische kwaliteitsnetwerken

Het ontwikkelen van een theoretisch kader voor de forensische kwaliteitsnetwerken, dat duidelijk maakt welke aanpak en welke werkzame factoren tot welke doelen leiden.

Lopend

2020-133: Cliëntprofielen 3RO

Het onderzoek is bedoeld om tot cliëntprofielen te komen die aansluiten bij de doelgroepen van 3RO en om professionals van reclassering en forensische zorg een beter onderbouwde keuze te laten maken bij het inzetten van de juiste interventies, werkstraffen, toezicht en forensische zorg.

Lopend

2020-131: Literatuuronderzoek en operationalisatie van behandelvoortgang binnen de forensische zorg

Het ontwikkelen van een multidimensionaal conceptueel model voor de operationalisatie van behandelvoortgang dat toepasbaar is binnen de gehele forensische zorg.

Afgerond

2020-130: Vooronderzoek vertaling KFZ calls / producten naar mogelijkheden doorontwikkeling Forensische Leerlijn

In de ontwikkeling van de Forensische Leerlijn is zoveel mogelijk aangesloten bij de state-of-the art kennis die KFZ afgelopen jaren heeft opgeleverd. In dit vooronderzoek worden de KFZ producten in de breedte beoordeeld op bruikbaarheid voor competentie-ontwikkeling van professionals.

Afgerond

2020-129: Literatuuronderzoek naar de bruikbaarheid en effecten van kwaliteitstoetsingsmethoden in de (forensische) zorg

In deze call wordt onderzocht wat er bekend is over kwaliteitstoetsingsmethoden zoals de Forensische Kwaliteitsnetwerken met betrekking tot: de theoretische uitgangspunten en veronderstelde werkzame factoren, de effectiviteit en de bruikbaarheid en randvoorwaarden.

Lopend

2019-109: Partnergeweld Problematiek in beeld

Identificeren van suptypes van partners van partnergeweld.

Afgerond en implementeerbaar

2019-105: Effectief methodisch werken in reclasseringstoezicht: een systematisch literatuuroverzicht

Dit onderzoek heeft als doel om een systematisch overzicht te geven van werkzame elementen voor reclasseringstoezicht op grond van wetenschappelijk onderzoek.

Afgerond

2018-96: Gezinsbenadering in de (forensische) zorg: een eerste verkenning 

Een handreiking voor gezinsbenadering volgens een levensloopperspectief voor hulpverleners in de BW/MO setting

Afgerond en implementeerbaar

2018-95: Omgaan met de spagaat van het krachtgericht werken met forensische cliënten binnen de opvang

In dit onderzoek is achterhaald waar medewerkers van de maatschappelijke opvang tegen aan lopen in hun dagelijkse werk en hoe zij met dilemma’s om kunnen gaan door hierop te reflecteren om op die manier het professioneel handelen te verbeteren.

Afgerond en implementeerbaar

2018-89: Responsiviteit ASS

Dit project zal een overzicht opleveren van de neurocognitieve problemen en leerstijl van mensen met ASS en de invloed die dat heeft op de responsiviteit in gangbare interventies.

Afgerond

2017-63: Expertsysteem beroepsgeheim PPC's

Binnen dit project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een digitaal expertsysteem, waarbij (zorg)professionals uit het gevangeniswezen ondersteuning krijgen in de besluitvorming rondom het doorbreken van het beroepsgeheim.

Afgerond en implementeerbaar

2016-61: Competentieset forensisch sociaal professional

In dit project is er gekeken naar een overkoepelende competentieset voor de forensisch sociaal werker, waarbij gericht wordt gekeken naar onder andere specifieke competenties en vereist geachte vakkennis.

Afgerond en implementeerbaar

2016-56: Samenwerking bij forensische cliënten in de opvang

In dit project is gekeken naar succesfactoren en knelpunten in de samenwerking bij cliënten in de forensische opvang. Aan de hand hiervan is een handreiking ontwikkeld die professionals kunnen gebruiken als leidraad.

Afgerond en implementeerbaar

2016-55: Proactief handelen bij dreigende agressie van cliënten in opvangvoorzieningen

Bij (dreigende) agressie vallen professionals snel terug op repressie en regels, wat risico op nieuwe incidenten verhogen kan. Vanuit herstelgericht werken heeft deze call een handleiding 'Proactieve Agressiehantering voor Opvangvoorzieningen' (PAvO) opgeleverd.

Afgerond en implementeerbaar

2016-54: Krachtgericht werken aan veiligheid binnen de Maatschappelijke Opvang

In dit onderzoek is gekeken welke factoren van belang zijn in het vormgeven van een veilig behandelklimaat. Tevens is er een werkboek en een handelingsprotocol ontwikkeld over de inzet van dwang en drang binnen het krachtgericht werken.

Afgerond en implementeerbaar

2016-50: Handreiking 'LVBeeld; basis voor discussie, vertrekpunt voor herkenning'

Dit project heeft als doel dat professionals die aan het begin van de strafrechtsketen staan, een LVB-cliënt sneller en beter herkennen. Door middel van interactieve training leert men de LVB tijdig te herkennen en te signaleren.

Afgerond

2016-49: Basiszorgprogramma ambulant

Hier wordt een basis zorgprogramma ontworpen voor de ambulante forensische setting, met oog voor verschillen met de klinische setting (bijv. doelgroep) en verschillende werkwijzen die kenmerkend zijn voor de ambulante zorg.

Afgerond en implementeerbaar

2015-21: Protocol voor middelencontrole in reclasseringscontext

Ontwikkeling van een handelingsprotocol om de controle op middelengebruik te professionaliseren en te standaardiseren. Deze kan ingezet worden in de ambulante setting voor cliënten met middelenproblematiek.

Afgerond en implementeerbaar

2014-36: E-learning module HKT-R en HCR-20V3

Deze e-learning module helpt de behandelaar kennis te maken met de verplicht gestelde risicotaxatie. Er kan alvast theorie worden gelezen en geoefend worden met casuïstiek. Dit is een voorbereiding op de face-to-face training in risicotaxatie.

Afgerond

2014-26: Do's & Don'ts e-Health

In dit onderzoek is gekeken welke e-health toepassingen uit de algemene zorgsector wel of niet succesvol zijn in de praktijk, wat hiervoor de redenen zijn en wat de forensische zorgsector hiervan kan leren voor eigen e-health toepassingen.

Afgerond en implementeerbaar

2014-20: Middelengebruik en criminaliteit in reclasseringscontext

In dit rapport wordt het verband tussen middelengebruik en criminaliteit uitgediept, specifiek voor de reclasseringscontext. Focus hierbij is de aard en sterkte van dit verband, beïnvloedende factoren en de toepasbaarheid voor de reclassering.

Afgerond en implementeerbaar

2014-18: Cognitieve vervormingen bij zedendelinquenten

Hier staat (neuro-)cognitief onderzoek onder zedendelinquenten centraal. Door het meten van cognitieve vervormingen bij zedendelinquenten te verbeteren, kan de behandeling hiervan aangescherpt en verbeterd worden.

Afgerond en implementeerbaar

Forensische Leerlijn

De doelstelling van de Forensische Leerlijn is het bevorderen van de deskundigheid en het vakmanschap van de professionals in het forensische zorgveld.