Status
Opgeleverd in
Thema
Setting
Diagnostiek en behandeling
Precall, handleidingen en studies
2022-173: Forensische Leerlijn: beheer, behoud en implementatie
Het beheer, behoud en implementatie van de Forensische Leerlijn.
Lopend2022-137: Implementatiestudie omgaan met de spagaat krachtgericht werken binnen de BW/MO
In dit project wordt een implementatiestudie uitgevoerd naar de implementatie van call 2018-95 Omgaan met de spagaat van krachtgericht werken met forensische cliënten binnen de maatschappelijke opvang.
Lopend2021-159: Doorontwikkeling e-Health modules psycho-educatie
Doorontwikkeling e-Health modules psycho-educatie voor forensische ambulante instellingen.
Lopend2021-149: Implementatie toolbox middelengebruik in de forensische zorg
Het doel van deze implementatiecall is om de informatie die verkregen wordt uit een pre- en implementatiepilot te verwerken, zodat de eindgebruikers kunnen profiteren van de eerder ontwikkelde toolbox middelengebruik in de forensische zorg.
Afgerond2021-141: Doorontwikkeling verdiepingsdiagnostiek
De doorontwikkeling van het product verdiepingsdiagnostiek heeft betrekking op de verdere implementatie van het product.
Afgerond2020-124: Vooronderzoek doorontwikkeling Ervaringsdeskundigheid in de Forensische GGZ
Doel van dit programma is om de kwaliteit van de forensische zorg te ontwikkelen en verbeteren en om de implementatie van de ontwikkelde producten te stimuleren.
Afgerond en implementeerbaar2019-113: Haalbaarheidsonderzoek Verlofapp 2.0
Het doel van het huidige project is om middels een pilot bij verschillende organisaties de VerlofHulp 2.0 te evalueren op patiënt-, behandelaar- en organisatieniveau, indien noodzakelijk te optimaliseren en bredere implementatie voor te bereiden.
Afgerond en implementeerbaar2019-108: Grip op Agressie (GoA) Ambulant
Het behandelprogramma Grip op Agessie voor ambulant behandelde cliënten
Afgerond en implementeerbaar2019-106: Doorontwikkeling justitiële interventie Leefstijltraining 24/7
In dit project is de leefstijltraining geactualiseerd en zijn de handleidingen gebruiksvriendelijker gemaakt.
Afgerond en implementeerbaar2019-105: Effectief methodisch werken in reclasseringstoezicht: een systematisch literatuuroverzicht
Dit onderzoek heeft als doel om een systematisch overzicht te geven van werkzame elementen voor reclasseringstoezicht op grond van wetenschappelijk onderzoek.
Afgerond en implementeerbaar2018-95: Omgaan met de spagaat van het krachtgericht werken met forensische cliënten binnen de opvang
In dit onderzoek is achterhaald waar medewerkers van de maatschappelijke opvang tegen aan lopen in hun dagelijkse werk en hoe zij met dilemma’s om kunnen gaan door hierop te reflecteren om op die manier het professioneel handelen te verbeteren.
Afgerond2018-93: Implementatie Handreiking Risicomanagement LVB
De handreiking is ontwikkeld ten behoeve van het risicomanagement van forensische psychiatrische patiënten met LVB problematiek.
Afgerond en implementeerbaar2018-85: Implementatietraject duurzame verbinding
Relationeel werken en contact na behandeling ter voorkoming van recidive.
Afgerond en implementeerbaar2018-83: Doorontwikkeling gedragsinterventie Alcohol en Geweld
Een doorontwikkeling van de gedragsinterventie 'Alcohol en Geweld' zodat de interventie voldoet aan de gestelde inhoudelijke eisen van de Erkenningscommissie Justitiële Interventies
Afgerond en implementeerbaar2018-81: Doorontwikkeling CoVa 2.0
Een procesevaluatie en doorontwikkeling van CoVa 2.0
Afgerond2018-74: Grip op Agressie (GoA)
Een behandelinterventie gericht op het verminderen en voorkomen van ernstig agressief gedrag bij cliënten met een licht verstandelijke beperking. Erkend door de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie.
Afgerond en implementeerbaar2017-71: Het ontwikkelen van de DROS 2.0
In dit project wordt het instrument de DROS (Dynamic Risk Outcome Scales) herzien en gevalideerd, zodat het in de toekomst onderbouwd zowel als ROM-instrument als risicotaxatie-instrument ingezet kan worden.
Afgerond2017-63: Expertsysteem beroepsgeheim PPC's
Binnen dit project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een digitaal expertsysteem, waarbij (zorg)professionals uit het gevangeniswezen ondersteuning krijgen in de besluitvorming rondom het doorbreken van het beroepsgeheim.
Afgerond2016-62: FHIC Fase 2
Dit project betreft het vervolg op de ontwikkelde FHIC methodiek. In deze fase stond de implementatie van het FHIC model in de praktijk centraal. Daarnaast is het model geëvalueerd.
Afgerond en implementeerbaar2016-61: Competentieset forensisch sociaal professional
In dit project is er gekeken naar een overkoepelende competentieset voor de forensisch sociaal werker, waarbij gericht wordt gekeken naar onder andere specifieke competenties en vereist geachte vakkennis.
Afgerond en implementeerbaar2016-60: Handreiking slachtofferbewust werken voor forensisch maatschappelijk werkers
Dit project betreft de implementatie en doorontwikkeling van de handreiking: Slachtofferbewust werken voor Forensisch Maatschappelijk Werkers.
Afgerond en implementeerbaar2016-6: Handelingsprotocol zorgprogramma psychotische stoornissen (Call 2016-6B)
Deze studie betreft een verdieping en vertaalslag naar implementatie in de praktijk, van het zorgprogramma psychotische stoornissen dat in 2015 binnen het EFP is afgerond.
Afgerond en implementeerbaar2016-56: Samenwerking bij forensische cliënten in de opvang
In dit project is gekeken naar succesfactoren en knelpunten in de samenwerking bij cliënten in de forensische opvang. Aan de hand hiervan is een handreiking ontwikkeld die professionals kunnen gebruiken als leidraad.
Afgerond en implementeerbaar2016-55: Proactief handelen bij dreigende agressie van cliënten in opvangvoorzieningen
Bij (dreigende) agressie vallen professionals snel terug op repressie en regels, wat risico op nieuwe incidenten verhogen kan. Vanuit herstelgericht werken heeft deze call een handleiding 'Proactieve Agressiehantering voor Opvangvoorzieningen' (PAvO) opgeleverd.
Afgerond en implementeerbaar2016-54: Krachtgericht werken aan veiligheid binnen de Maatschappelijke Opvang
In dit onderzoek is gekeken welke factoren van belang zijn in het vormgeven van een veilig behandelklimaat. Tevens is er een werkboek en een handelingsprotocol ontwikkeld over de inzet van dwang en drang binnen het krachtgericht werken.
Afgerond2016-53: Implementatiestudie delictanalyse
In dit vervolgonderzoek wordt door middel van proeftuinen (in fpc's, fpk's, fpa's, ppc's en forensische poli's) gewerkt aan een algemeen en sectorspecifiek implementatieadvies van de methode delictanalyse.
Afgerond en implementeerbaar2016-50: Handreiking 'LVBeeld; basis voor discussie, vertrekpunt voor herkenning'
Dit project heeft als doel dat professionals die aan het begin van de strafrechtsketen staan, een LVB-cliënt sneller en beter herkennen. Door middel van interactieve training leert men de LVB tijdig te herkennen en te signaleren.
Afgerond en implementeerbaar2016-47: Ervaringsdeskundigheid in de forensische psychiatrie
Het belang en mogelijkheden van ervaringsdeskundigen binnen de forensische psychiatrie zijn hier in kaart gebracht, met het oog op praktische toepassingsmogelijkheden en beperkingen die in deze specifieke sector een rol spelen.
Afgerond en implementeerbaar2015-45: FHIC
Centraal staat het ontwikkelen van een forensische variant van het model High en Intensive Care (HIC) om een klinisch en forensisch vangnet voor de ambulante setting te creëren.
Afgerond en implementeerbaar2015-44: Weet Wat Je Kan E-Module
In dit project is de module 'Weet Wat Je Kan', gericht op psycho-educatie van de LVB-doelgroep, vertaald naar een e-module. Er is ook een online instructiefilm gemaakt om de scholing in de module voor trainers te bevorderen.
Afgerond en implementeerbaar2015-43: Behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij cliënten met een LVB
Deze behandelinterventie is gericht op de dynamische criminogene factoren die van invloed zijn op seksueel grensoverschrijdend gedrag bij cliënten met een LVB, met als doel dit gedrag te reduceren en in de toekomst te voorkomen.
Afgerond en implementeerbaar2015-42: Handreiking risicofactoren en functioneringsniveau LVB
In dit project is gewerkt aan een protocol en bijbehorend instrumentarium waarbij risicofactoren en functioneringsniveau van cliënten met een LVB in kaart worden gebracht, ten behoeve van het risicomanagementplan.
Afgerond en implementeerbaar2015-41: Forensische FACT LVB
De Borg-instellingen werken samen aan de implementatie van het forensische FACT-team voor de LVB-doelgroep. Ze hebben de resultaten hiervan onderzocht en stimuleren de landelijke ontwikkeling van de For (F)ACT LVB.
Afgerond en implementeerbaar2015-21: Protocol voor middelencontrole in reclasseringscontext
Ontwikkeling van een handelingsprotocol om de controle op middelengebruik te professionaliseren en te standaardiseren. Deze kan ingezet worden in de ambulante setting voor cliënten met middelenproblematiek.
Afgerond en implementeerbaar2014-36: E-learning module HKT-R en HCR-20V3
Deze e-learning module helpt de behandelaar kennis te maken met de verplicht gestelde risicotaxatie. Er kan alvast theorie worden gelezen en geoefend worden met casuïstiek. Dit is een voorbereiding op de face-to-face training in risicotaxatie.
Afgerond en implementeerbaar2014-30: E-health: Zelfscore app
De zelfscore app is ontworpen zodat patiënten hun eigen behandelvoortgang bij kunnen houden, naast die van de behandelaar. Items uit de HKT-R en HCR-20V3 zijn hiervoor omgeschreven naar voor patiënten te beantwoorden vragen.
Afgerond en implementeerbaar2014-30: E-health: Verlofhulp
Deze applicatie is bedoeld ter ondersteuning van de patiënt tijdens zijn verlof vanuit een klinische behandeling. Op gezette tijden wordt bijvoorbeeld geïnformeerd naar gemaakte afspraken en naar hoe iemand zich voelt.
Afgerond en implementeerbaar2014-30: E-health: GRIP-app
Een applicatie die erop gericht is stress en boosheid te herkennen en signaleren, waarop beheersing en monitoring kunnen worden ingezet bij de cliënt, door middel van games en oefeningen.
Afgerond en implementeerbaar2014-29: De Groeifabriek Forensische Zorg JJI´s
Er is een online training ontworpen voor jongeren in een justitiële jeugdinrichting. De training is gebaseerd op mindset interventies en draagt bij het vergroten van vertrouwen in ontwikkelingsmogelijkheden in de toekomst.
Afgerond en implementeerbaar2014-28: E-health psycho-educatie
In dit project zijn psycho-educatie modules opgesteld die voor verschillende patiëntgroepen in de (ambulante) forensische zorg te gebruiken zijn. Focus is geven van inzicht in de specifieke stoornis en bespreken van behandelmogelijkheden.
Afgerond en implementeerbaar2014-27: Blended module voor relationeel geweld
Een online module gericht op het verkrijgen van praktisch inzicht in en het voorkomen van geweld in relaties. De module kan flexibel ingezet worden in het geheel van de forensische behandeling.
Afgerond2014-26: Do's & Don'ts e-Health
In dit onderzoek is gekeken welke e-health toepassingen uit de algemene zorgsector wel of niet succesvol zijn in de praktijk, wat hiervoor de redenen zijn en wat de forensische zorgsector hiervan kan leren voor eigen e-health toepassingen.
Afgerond en implementeerbaar2014-25: Helpers en Helden: SFT voor LVB
Dit onderzoek betreft een vertaalslag die Schema Focused Therapy ook inzetbaar maakt voor de (forensische) LVB-doelgroep, waarbij het versterken van gezonde modi centraal staat.
Afgerond en implementeerbaar2014-18: Cognitieve vervormingen bij zedendelinquenten
Hier staat (neuro-)cognitief onderzoek onder zedendelinquenten centraal. Door het meten van cognitieve vervormingen bij zedendelinquenten te verbeteren, kan de behandeling hiervan aangescherpt en verbeterd worden.
Afgerond en implementeerbaar2013-3: Psycho-educatie module LVB 'Weet Wat Je Kan'
De psycho-educatie module "Weet wat je kan" is gericht op patiënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en is inzetbaar bij o.a. het vergroten van responsiviteit op (forensische) behandeling.
Afgerond en implementeerbaar2013-15: Agressiehantering
Een interventie gericht op forensische patiënten met agressieproblematiek. Het betreft een specifiek zorgprogramma dat erop gericht is agressieproblematiek volgens cognitieve gedragstherapeutische technieken aan te pakken.
Afgerond en implementeerbaar2013-13: Contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs-er
Dit project geeft een richtlijn voor het al dan niet initiëren van contact tussen dader en slachtoffer. Het doel is de positie van het slachtoffer te verbeteren en te definiëren wanneer het wenselijk is om deze te betrekken in de behandeling van de dader.
Afgerond en implementeerbaar2013-11: Delictanalyse in de forensische zorg
Door middel van het inventariseren van het gebruik en de inzet van delictanalyse in verschillende settings in de forensische zorg, is een standaard richtlijn geïntroduceerd die professionals kunnen toepassen.
Afgerond en implementeerbaar2013-1: Leefstijltraining Justitiabelen i.c.m. contingency management
Dit betreft een protocol over de bruikbaarheid en toepasbaarheid van contingency management gecombineerd met cognitieve gedragstherapie voor middelengebruik in de ambulante forensische (verslavings)zorg.
Afgerond en implementeerbaarForensische Leerlijn
De doelstelling van de Forensische Leerlijn is het bevorderen van de deskundigheid en het vakmanschap van de professionals in het forensische zorgveld.
Afgerond en implementeerbaarGoed ernaast
In deze e-module wordt ondersteuning geboden aan naasten van cliënten/patiënten die in de forensische psychiatrie in behandeling zijn. De module kan zorgen voor een gevoel van steun en begrip voor de situatie.
Afgerond en implementeerbaarSchema Focused Therapy (SFT)
Deze variant van Schema Focused Therapy is gericht op de forensische doelgroep. Binnen SFT worden disfunctionele schema's waar mogelijk aangepast naar nieuwe, functionele schema's om zo onder andere delictgedrag te voorkomen.
AfgerondVerdiepingsdiagnostiek (Call 2013-5/2017-73)
Bij psychiatrische- en of verslavingsproblematiek is er, naast het afnemen van de RISc ook verdiepingsdiagnostiek nodig. In dit onderzoek is er een gestandaardiseerd product ontwikkeld.