en maakten het mogelijk om onvoorziene praktische problemen op te lossen. Dit heeft geresulteerd in aanpassingen in het niveau (LVB-versie) en de uitvoering (open groep om instroom per module mogelijk te maken). Uiteindelijk kon op basis van de nieuwe inzichten vanuit de pilots een aangepast behandelprogramma worden voorgelegd bestaande uit drie onderdelen: 1) Een behandelprotocol met daarin de theoretische achtergrond en opzet van het programma, een protocol gericht op diagnostiek en het opstellen van een delict analyse specifiek gericht op brandstichters en een gedetailleerde handleiding voor therapeuten; 2) Een gedetailleerd sessieprotocol met alle uitgewerkte sessies (inclusief diagnostiek), aangevuld met PowerPointpresentaties per behandelsessie; 3) Een werkboek voor deelnemende patiënten met daarin werkbladen en
huiswerkopgaven. Tezamen gaat het hier om een welhaast kant-en-klaar pakket, waarmee de therapeutisch medewerkers van de forensisch psychiatrische instellingen aan de slag kunnen in de behandeling en begeleiding van daders van brandstichting.
Het behandelprotocol is hieronder te downloaden. Het sessieprotocol, het werkboek en de bijbehorende PowerPoint-begeleiding zijn op te vragen bij Karel ’t Lam (FPK Assen) via Karel.t.Lam@ggzdrenthe.nl.
Hoewel het implementatieplan niet volledig is uitgevoerd, heeft de implementatiefase wel geresulteerd in een uitgewerkt behandelprogramma voor de behandeling van brandstichters in de forensische ggz. Het uiteindelijke behandelprogramma kan geïmplementeerd worden, waarbij tijdens die verdere implementatie vanuit de ontwikkelaars gestreefd wordt naar een meting van de effectiviteit van het behandelprogramma.