Terug naar overzicht

2014-36: E-learning module HKT-R en HCR-20V3

Doelgroep

Deze e-learning module is primair ontwikkeld voor en gericht op behandelaren die de risicotaxatie-instrumenten verplicht moeten afnemen als onderdeel van de behandeling.

E-learning zorgvuldige risicotaxatie HKT-R en HCR-20V3

De instrumenten HKT30-R en HCR20-V3 zijn per 1 januari 2015 verplicht gesteld voor de risicotaxatie van klinische patiënten in de forensische zorg. De e-learning module is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de scholingsbehoefte van behandelaren met betrekking tot het inzetten van de instrumenten. De module is gericht op algemene kennis van risicotaxatie bij forensisch psychiatrische patiënten, er wordt dan ook eerst basiskennis omtrent risicotaxatie gepresenteerd. Hierna worden beide instrumenten (evenals de veranderingen die zijn doorgevoerd ten opzichte van de oudere versies van de instrumenten) gepresenteerd en wordt aangegeven hoe deze gescoord moeten worden. 

Toepassing en effect

De e-learning module verzorgt een algemene introductie ofwel kennismaking in risicotaxatie en is erop gericht om zorgprofessionals voor te bereiden op de (aangepaste) instrumenten die in de praktijk worden gebruikt. De module biedt casuïstiek aan in de vorm van korte videos met praktijksituaties, zodat de behandelaar alvast kan oefenen in het toepassen van de risicotaxatie. Naast deze module wordt het aangeraden om de face-to-face training van de ontwikkelaars te volgen om ervaring op te doen met het scoren van de instrumenten. Meer weten? Kijk hier het filmpje dat door de ontwikkelaars is gemaakt. 

Uitvoerende partij

GGZ-Ecademy in samenwerking met de ontwikkelaars van de HKT-R en de Nederlandse versie van de HCR-20V3.

Eindproduct

De oorspronkelijke e-learning module is geupdatet, omdat het product achterhaald is. Van één module zijn twee modules gemaakt: een HKT en een HCR. De modules zijn opgenomen in de Forensische Leerlijn en zijn via onderstaande links te vinden of via de website https://forensischeleerlijn.nl/modules

HCR

HKT