Terug

OAHW: Hanneke Kip

Publicatiedatum: 2 maart 2023

Wat is je functie en met welk vakgebied/ onderzoek hou je je bezig?

Ik werk inmiddels alweer bijna 7 jaar met veel plezier bij Transfore en de Universiteit Twente, eerst als promovendus en nu als universitair docent en onderzoeker. Ik hou me vooral bezig met onderzoek naar hoe we technologie kunnen gebruiken om patiënten beter bij hun behandeling te betrekken. In de forensische zorg werken we met een heel boeiende maar ook complexe doelgroep, waarbij vaak sprake is van lage behandelmotivatie, laaggeletterdheid en moeite met reflecteren. Niet-taalgedreven, ervaringsgerichte technologieën zoals VR, wearables en sommige apps kunnen erg goed aansluiten op de beleefwereld, vaardigheden en behoeften van veel patiënten. In mijn onderzoek kijken collega’s en ik - natuurlijk samen met patiënten, zorgverleners en andere betrokkenen - naar hoe we dit soort technologieën kunnen ontwikkelen, implementeren en evalueren.

Wat houd je KFZ-project in?

Wearables kunnen gebruikt worden om fysiologische variabelen zoals hartslag en huidgeleiding in kaart te brengen en terug te koppelen aan de gebruiker (biofeedback). Daardoor kunnen wearables patiënten helpen om te herkennen wanneer spanning oploopt, waardoor copingvaardigheden op tijd ingezet kunnen worden. Er zijn een aantal waardevolle technologieën die in ander onderzoek worden gebruikt, maar deze kunnen we niet direct in de forensische zorg inzetten. In dit project gaan we daarom in twee pilotstudies onderzoeken welke commerciële wearables ingezet kunnen worden in de ambulante forensische zorg en wat dit oplevert. We kijken hierbij specifiek naar de integratie in ARopMaat-behandelingen. Daarnaast zoomen we in op mogelijke werkingsmechanismen, bijvoorbeeld de invloed van wearables op zelfcontrole en interoceptief bewustzijn. Het onderzoek is een samenwerking tussen Transfore (Tahnee Heirbaut, Matthijs Vroegop), Fivoor (Peter de Looff) en de Universiteit Twente (Nienke Beerlage-de Jong).

Wat hoop je te bereiken met je project en wat kan het veld met dit onderzoek?

In dit project gaan we niet op zoek naar de meest ‘fancy’ wearable, maar kijken we vooral naar welke wearables gebruiksvriendelijk, goedkoop en makkelijk inzetbaar zijn. Ondanks dat we uiteindelijk maar één wearable meenemen in onze pilots, delen we kennis over geschikte wearables wel met het veld, onder andere via TechwijzerFZ. Ook maken we een handleiding waarin we uitleggen hoe wearables ingezet kunnen worden in ARopMaat en vergelijkbare behandelingen zodat behandelaren niet telkens het wiel opnieuw uit hoeven te vinden. We besteden ook aandacht aan wat er allemaal komt kijken bij het gebruik van de wearables, zoals bijvoorbeeld kosten, randvoorwaarden vanuit de organisatie en informatiemateriaal. We hopen dat dit project een mooie basis biedt voor de laagdrempelige inzet van wearables!

"Dit project is echt 'bottom-up' ontstaan!"

Wat ik zelf het leukste aan dit project vind, is dat het echt is ontstaan vanuit een vraag vanuit de praktijk. Behandelaren bij poliklinieken van Transfore waren benieuwd naar de mogelijkheden van wearables en hebben zelf een pilot geïnitieerd. Ze wilden hier graag onderzoek aan koppelen, en daarom ben ik er bij gevraagd. Dit project is dus echt ‘bottom-up’ ontstaan, vanuit behandelaren in plaats van een onderzoeker of directeur die zelf iets heeft bedacht. Gedurende dit project willen we deze sfeer vasthouden.

Dus gelijk een oproep: mochten er behandelaren zijn die mee willen en kunnen denken over dit onderwerp, heel graag! We zijn bereikbaar via h.kip@utwente.nl of t.heirbaut@transfore.nl.