Terug

OAHW: Angela Besselink

Publicatiedatum: 29 maart 2023

 

Wat is je functie en met welk vakgebied hou je je bezig?

Ik ben werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Trajectum, waar ik sinds 2018 werk en mijn opleiding heb afgerond tot klinisch psycholoog. Gedurende mijn werkzame leven heb ik vooral veel ervaring opgedaan binnen de forensische zorg (diverse TBS klinieken), waarbij ik gewerkt heb op diverse afdelingen. Momenteel werk ik als behandelaar op een polikliniek voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, tevens heb ik een aantal neventaken bij het kenniscentrum van Trajectum. In mijn werk als behandelaar heb ik een voorkeur voor traumabehandeling, waarbij ik ook zeer regelmatig schematherapie in zet. Bij het kenniscentrum ben ik werkzaam als projectleider voor het project waarover ik jullie zo meer mag vertellen en daarnaast als programmaleider, waarbij ik me richt op het thema seksualiteit.

Wat houdt je KFZ-project in?

Het project waar ik erg enthousiast van word en aan bij mag dragen is de doorontwikkeling van Helpers en Helden. De behandelmodule Helpers en Helden is in 2016 opgeleverd en is ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Trajectum en de Rooyse Wissel. Helpers en Helden maakt schematherapie toepasbaar voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en daarbij komende gedragsproblemen. Destijds is een handleiding, een behandelprotocol, een uitgewerkt protocol per sessie, een kaartenset met alle kanten en werkboeken voor client en hun systeem verschenen. Dit product is erg goed ontvangen. In 2021 is er gekeken wat de ervaringen zijn van professionals en cliënten. Hierbij kwamen een paar zaken naar voren waar behoefte aan is, zoals het meer aan laten sluiten bij de verschillende werkvelden en het beschrijven van alle interventies die je in de behandeling kunnen gebruiken. Dit vooronderzoek is uitgevoerd door de Rooyse Wissel. In het project gaan we nogmaals kijken naar ervaringen van cliënten binnen verschillende instellingen, maar ook gaan we middels een enquête kennis ophalen van de schematherapie-werkvormen die gebruikt worden door professionals.

Wat hoop je te bereiken met je project en wat kan het veld met dit onderzoek?

We hopen een mooie uitbreiding te kunnen aanbieden aan het veld in de vorm van de catalogus, waarin alle mogelijke werkvormen verzameld zijn zodat je als professional meer gericht kunt uitzoeken wat aansluit, waardoor de mogelijkheid ontstaat om de module nog meer aan te kunnen passen aan wat de cliënt nodig heeft en ook passend te kunnen maken voor het werkveld waarin je werkt. De ervaringen van cliënten zullen we meenemen in het herschrijven van de module.

Wist je dat?

Wat ik erg leuk vind aan het project is dat het KFZ protocol Helpers en Helden een van de meest gedownloade/gebruikte producten is van KFZ. Ik hoop dat we iedereen die hier nu met passie mee werkt een mooie aanvulling kunnen bieden!

Lees hier meer over de doorontwikkeling van Helpers en Helden